Rustzoekers, sportievelingen, culinaire genieters of natuurliefhebbers: Texel heeft voor iedereen iets te bieden. En dat op slechts twintig minuten varen van het vaste land. Ontdek het eiland gemakkelijk per fiets, auto, bus of gewoon te voet. 

Praktische informatie

De boot naar Texel

In Den Helder zijn ze al aanwezig: vakantiekriebels! De TESO veerboot maakt hier dagelijks de overtocht naar Texel. U kunt aan boord als voetganger, fietser, met de auto of met de motor. Reserveren is niet nodig. Zodra de boot vertrokken is heeft u precies tijd voor een kop koffie op het dek, want de overtocht duurt slechts twintig minuten.

Parkeren op Texel

Wie met de auto naar Texel komt doet er goed aan een Texel e-vignet aan te schaffen. Dit digitale parkeerbewijs koopt u online via www.texelevignet.nl of bij één van de parkeerautomaten. Voer uw kenteken in, kies de gewenste parkeerduur en betaal. Handhavers scannen op kenteken en zien zo voor welke periode u het digitale ticket heeft aangeschaft. Een Texel e-vignet kost € 10,- per dag of € 20,- per week. De weekkaart is 8 dagen geldig.

Openbaar vervoer

Ook zonder auto komt u prima van A naar B op Texel. Texelhopper zet vaste buslijnen en kleinere busjes in om u de hele dag naar meer dan honderd plekken op het eiland te brengen. De vaste buslijn rijdt tussen de Veerhaven, Den Burg Centrum en De Koog. Wilt u naar een andere bestemming? Dan kunt u een klein Texelhopperbusje reserveren die u naar meer dan honderd opstapplekken op Texel brengt. Meer informatie vindt u op www.texelhopper.nl.

 

Fiestverhuur

De mooiste landschappen ontdek je te voet of per fiets, zeker op Texel. Met een grote hoeveelheid fietspaden en (knooppunt)routes, bijzonder veel verschillende uitzichten en genoeg rustpunten onderweg is het een feestje om het eiland per fiets te ontdekken. U kunt uw eigen fiets gemakkelijk meenemen op de boot, maar er zijn ook voldoende plekken om een (elektrische) fiets of ander vervoersmiddel te huren. Alles voor vertrek al geregeld? Via Fietsen op Texel reserveert u gemakkelijk uw (elektrische) fiets(en), nog voor uw vakantie is begonnen. Daarnaast is het ook mogelijk om bij Casa Texel fietsen te huren. Een aangepaste fiets of scootmobiel nodig? Dan kunt u terecht bij Vermeulen Bikes.

Medische zorg

Natuurlijk staan ook op Texel de hulpdiensten voor u klaar in geval van nood of ziekte. De belangrijkste informatie samengevat.

Noodnummers
Ambulance: 112
Brandweer: 112
Politie (spoed): 112
Politie (geen spoed): 0900-8844
Centrale huisartsenpost: 0222-321143

Bij ziekte
Bij niet-levensbedreigende situaties kunt u tijdens kantooruren langs een huisarts of bellen voor een afspraak. De meeste huisartsen hebben een praktijk in Den Burg, een enkele in De Cocksdorp. Buiten kantoortijden belt u voor spoedeisende huisartsenzorg naar de Centrale Huisartsenpost via 0222-321143.
Medicijnen of andere hulpmiddelen nodig? U kunt de apotheek op Weverstraat 95 binnenlopen voor medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn of met een recept van de huisarts.

Politiebureau Texel
Het politiebureau van Texel is te vinden op Pontweg 104 in Den Burg. Hier kunt u aangifte doen van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Gevonden identiteitsbewijzen of voorwerpen welke mogelijk gestolen zijn kunt u hier afgeven. Voor overige gevonden voorwerpen kunt u terecht bij de gemeente.

Ontdek Texel

Strand

Van uitwaaien in de winter tot zonnebaden in de zomer: op het Texelse strand is het ieder seizoen genieten. Uitgestrekt over een lengte van 30 km is er genoeg te doen voor iedereen. Of je nu wilt wandelen, zwemmen, kitesurfen, vliegeren of paardrijden. Een aantal strandpaviljoens zijn het gehele jaar door geopend, zodat u ook in de winter kunt genieten van een goede kop koffie of borrel aan zee. Goed om te weten: honden mogen overal loslopen, behalve op de bewaakte strandgedeeltes en naaktstranden.

Natuurgebieden

Uniek: zo kun je het Texelse landschap het beste te omschrijven. Met bos, heide, uitgestrekte stranden, duinen, polders het wad en kwelders zijn er nergens zoveel verschillende landschappen op één plek te vinden als op dit eiland. Een geweldig leefgebied voor verschillende planten- en diersoorten. Trek eropuit te voet, per fiets of met een mountainbike en wie weet wat u tegenkomt. Schotse Hooglanders, konijnen, trekvogels, hermelijnen en niet te vergeten honderden schapen: ze huizen allemaal in één van de vele natuurgebieden. 

Musea

Texel barst van de mooie verhalen over het juttersleven, de visserij, de vele zeehonden en het ontstaan van het grootste eiland van Nederland. In de verschillende musea leert u over ieder onderwerp iets. Zo ziet u in juttersmuseum Flora een bijzondere collectie met juttersvondsten, kunt u in Ecomare zeehonden van heel dichtbij bewonderen, geeft het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel een overzicht van de lange vlieghistorie van Texel. Ook het unieke gebouw van Kaapskil is een bezoek waard. Hier dompelt u zich onder in de wereld van de visserij, het Texelse VOC-verleden en bijzondere vondsten uit scheepswrakken. Leuk voor jong en oud!  

Met kinderen naar Texel

Slechts twintig minuten met de boot en u waant zich in een hele andere wereld. Alleen al vanwege de korte reistijd een geweldig startpunt voor een vakantie met kinderen. Het eiland voelt aan als één groot avontuur voor de kleintjes. Ga ravotten in het bos, bouw de mooiste zandkastelen op het brede zandstrand en bekijk de huppelende lammetjes in de wei. Oudere kinderen willen zich misschien wel wagen aan de klim van de iconische vuurtoren, gaan klauteren in het klimpark of op schattenjacht in het Juttersmuseum. En vergeet de zeehondjes in Ecomare niet!

Sportief op Texel

Aan sportieve activiteiten geen gebrek. Of u nu graag wandelt of op zoek bent naar een echte adrenalinekick: op Texel kennen we geen verveling. Verken de 140 kilometer aan fietspaden per (elektrische) fiets, boek een boottrip in de haven van Oudeschild, sla een balletje op de 18 holes golfbaan of maak een bijzondere wadlooptocht met en gids. Echte thrillseekers wagen zich aan een parachutesprong vanaf Texel Airport. Met zoveel verschillende natuurgebieden moet het uitzicht adembenemend zijn.

Restaurants

Van eenvoudig pannenkoeken eten tot culinair fijnproeven: smulpapen komen zeker aan hun trekken op Texel. Om het u iets gemakkelijker te maken, hierbij een aantal persoonlijke favorieten. 

 • De Smulpot: gewoon goed eten in een gezellige setting
 • Catharinahoeve: hemel voor pannenkoekenliefhebbers
 • Eilandkeuken: voor culinaire fijnproevers
 • Kook Atelier: laat u verrassen!
 • Pizzeria Venezia: de lekkerste pizza’s van Texel
 • ‘t Pakhuus: voor vis in alle soorten en maten
 • BOSQ: culinair genieten aan de rand van de Dennen
 • Rebecca: dineren op niveau in het kleine pittoreske dorp De Waal
 • Carakter: moderne brasserie met verrassende gerechten
 • Kaap Noord: ons favoriete strandpaviljoen met zicht op de Waddenzee en Vlieland
 • Paal 9: in en op de duinen van Den Hoorn ongedwongen genieten met de hele familie
 • Paal 17: een strandpaviljoen met allure maar ook gewoon lekker eten met magnifiek uitzicht op zee
 • Bospaviljoen ’t Turfveld: na een boswandeling smullen van overheerlijke taart en lekkere snacks

Texel agenda

Naast bovengenoemde tips zijn er regelmatig leuke events op het eiland. Zo kunt u ’s zomers culinair genieten ‘op sien Tessels’ tijdens Texel Culinair, staat er een aantal maanden per jaar een openluchtbioscoop op het strand bij Beachclub Texel en vinden er regelmatig muziekevenementen plaats. Kijk in de agenda van VVV Texel om te zien wat er tijdens uw vakantie allemaal te doen is.

Familie fotoshoot

Eindelijk even samen met de familie op Texel? Een mooie kans om familie foto’s te maken! Op een ongedwongen wijze doormiddel van kleine opdrachtjes en vragen hoef je niet te poseren voor de camera. Een uur tot anderhalf uur plezier maken in de Texelse buitenlucht met de familie zorgt voor échte glimlachen en spontane familie portretten!  Een familie fotoshoot is ontspannen en vol spelletjes. Evalien fotografeert buiten in de open lucht op een locatie naar keuze zodat de sfeer wordt vastgelegd die bij jullie past.

Volg ook eens een privé fotografie workshop die helemaal aangepast worden naar wens. Een wandeling door de Texelse natuur en tegelijk alles leren over je fototoestel!

Evalien Weterings - Vakdesign.nl